Arrow up

Een verreiker bedienen? Met deze 7 tips doe je het veilig

Een verreiker heeft heel wat verschillende voorzetstukken en is daarom het meest multifunctioneel, breed inzetbare machine op de hedendaagse werkterreinen. Indien we er niet zorgvuldig mee omgaan, dan kan het werken in een verreiker echter heel gevaarlijk zijn. Daarnaast kan er ook veel schade aangericht worden.

Het grootste aantal ongevallen wordt veroorzaakt door het niet opvolgen van veiligheidsvoorschriften. Daarbovenop moeten we zorgen we voor voldoende onderhoud. Iedere werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid en de gezondheid van zijn personeel. Zeker bij het werken met logistiek materieel zijn er tal van zaken die strikt opgevolgd moeten worden. 

7 tips om veilig te werken met een verreiker

De verreiker, een niet weg te denken multi-inzetbaar machine op ieder werkterrein. Op ieder groot project zal je er zeker een terugvinden. Net doordat hij zoveel gebruikt wordt, gebeuren heel wat ongevallen tijdens het gebruik van de verreiker. Daarom is het van groot belang deze onderstaande 7 tips goed in het achterhoofd te houden.

1. Volg een correcte opleiding voor het werken met een verreiker

Deze eerste tip is meteen de meest belangrijke. Een goede opleiding kan namelijk heel wat ongelukken vermijden. Met een degelijke opleiding kan je niet alleen de machine leren gebruiken. Je zal er ook de veiligheid van het personeel mee verhogen. Als werkgever sta je trouwens in voor de juiste opleiding voor iedere werknemer. Het is een plicht om een correcte opleiding aan te bieden.

Neem daarnaast ook altijd de handleiding van de machine grondig door en zorg ervoor dat je alle veiligheidstekens kent. Dit is het begin van ieder goed gebruik.  Maak ook iedere werknemer attent op het dragen van alle veiligheidsattributen.

Op zoek naar een goede opleiding voor je personeel? Bekijk dan zeker onze Reachtruck basis opleiding en roterende verreiker opleiding.

2. Controleer de verreiker voor gebruik

Controleren, controleren en controleren. Het kan niet genoeg gezegd worden. Wanneer je er een routine van maakt om dagelijks de verreiker na te zien, worden ongelukken meer vermeden. Probeer hierbij een eerste visuele controle te doen van de machine. Ga zo na of deze nog steeds in een goede staat is. Wanneer dit in orde is, kan je ook dagelijks een korte functionele controle doen.

Controle garandeert veiligheid enerzijds. Anderzijds kan je tijdig een onderhoud inschakelen, wanneer deze nodig is. Onderhoud is namelijk ook een belangrijk onderdeel.

3. Aandacht bij het bedienen van de verreiker

Na controle is aandacht ook een essentieel gegeven. Laat je zeker niet te veel afleiden tijdens het bedienen of rijden met de verreiker. Zeker wanneer je onstabiele ladingen of palletten verplaatst kan je beter je aandacht er goed bijhouden. Zorg hierbij voor een goede zichtbaarheid. Dit is vooral belangrijk bij het voor- of achteruit rijden met de verreiker. Indien je niet voldoende kan zien, vraag dan zeker assistentie.

Zicht en aandacht is niet alleen belangrijk voor het verplaatsen van de ladingen. Het zorgt ervoor dat geen schade wordt aangebracht aan de directe omgeving. Of sterker nog. Het zorgt voor veiligheid aan iedereen in de directe nabijheid.

4. Opletten geblazen bij het laden

Voor het laden van verreiker zijn er ook regels die in acht genomen moeten worden. Zo mag je maar laden tot een maximum gewicht. Ga niet over het limiet heen want wanneer je dit toch doet, dan kan de verreiker kantelen. De meeste verreikers hebben hiervoor een veiligheidssysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat je niet zwaarder kan tillen dan toegelaten.

Wil je weten wat het maximum gewicht is van jouw verreiker? Neem er dan snel de handleiding bij. Vaak staat dit daarin vermeld.

5. Let op je rijgedrag en pas deze aan

Op de openbare weg kan een verreiker wel tot 40 Km per uur rijden. Wanneer je het werkterrein betreedt, is dit vaak helemaal iets anders. Ieder werkterrein en situatie is daarbij anders. Hou rekening met wat je er wel en niet mag. Let op, wanneer je een te hoge snelheid op een werf zou aannemen, kan je de controle over je stuur van de verreiker verliezen. Hou  hier zeker rekening mee zodat je de veiligheid van iedereen kan garanderen.

Wanneer je de verreiker start, is het best om niet te bruusk te vertrekken. Neem rustig een aanloop en neem niet te snel een te hoge snelheid. In de omgekeerde richting geldt net hetzelfde. Te bruusk remmen is zeker niet goed. Probeer daar een goede balans in te vinden zodat de verreiker niet gaat kantelen of de lading helemaal verkeerd valt.

Neem zeker geen onverwachte bewegingen. Dit kan uiterst gevaarlijk zijn. Dit zowel voor jezelf, de lading als voor iedereen die dichtbij aan het werk is.

6. Hou je vork omhoog

Ten alle tijde is het aangeraden om de vork van je verreiker ongeveer 30 cm van de grond te houden. Ook tijdens het vervoeren van een lading. Indien het terrein oneffen ligt, hou je best alles goed in de gaten en pas je de vorkhoogte aan indien nodig. 

7. Rij de helling steeds in vooruit op

Daarbij komen we aan de laatste tip. Wanneer je een helling moet oprijden kan je dat best in vooruit doen. Doe het zeker niet schuin of achterwaarts. Ben je geladen? Plaats dan de vork in de hoogste stand zodat je goed de helling kan zien en benaderen.

Ga zeker niet achteruit. Wanneer je dit zou doen en beladen bent, kan het wel eens zijn dat je zou kantelen. Maar ook het gevaar voor aanrijdingen is groot.

Veilig gebruik van de verreiker

Combineer de verschillende tips voor een goed en correct gebruik van de verreiker. Het garandeert niet alleen de veiligheid maar het werkt ook een pak efficiënter. vermijd een groot deel van de ongevallen door een regelmatige controle. Hou daarbij de staat van de verreiker goed in de gaten.

Ben jij werkgever? Dan wil je zeker en vast je personeel erop wijzen om alles in goede orde te gebruiken. Daarom zijn opleidingen van groot belang. Bij ALM helpen we je hier graag bij verder. Wens je je personeel in te schrijven in 1 van onze opleidingen? Dan kan dat op deze pagina.

Heb je nog een andere vraag? Neem dan snel contact met ons op. Een team van experten staat reeds voor je klaar.

 


Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×